Weboldalam

http://dekorarium.hu/

2010. augusztus 3., kedd

Spaghetti alla puttanesca...


Hát igen aki már hallotta az olasz nyelv szóvirágait bizony sejti kikről is nevezték el ezt az egyszerű, gyors de annál finomabb tésztaféleséget. A puttana ugyanis a legősibb mesterséget űző, távolról sem erkölcsös hölgyeket jelenti. A rosszlányok eledele volt ez anno, akik bizony nem igazán konyítottak a főzőtudományokhoz, annál inkább máshoz, az odajáró urak örömére:)A puttanesca tulajdonképpen egy szósz amit az örömlányok két kuncsaft között vagy éppen este készítettek el. Kéjfokozó ételnek számított, hiszen az illatok, a kapribogyó a fekete olíva, a paradicsom a szardella és az oregano egybeolvadó aromáját vágykeltő hatásúnak tartották.
A mai rohanó világban épp oly kevés időnk marad a konyhában többfogásos ételek elkészítésére mint hajdanán a dolgozó lányoknak.Bátran ajánlom hát ezt a mennyei egytálételt siető,vagy akár kezdő háziasszonyoknak. Főzés közben hagyjuk érzékeinket kalandozni, hiszen a tolakodó aromák akár néhány arcpirító buja gondolatot is ébreszthetnek bennünk, ki merjen megkövezni érte minket?
Legyünk hálásak ezért a nagyszerű ételért az erkölcstelen város hírében álló Nápoly örömlányainak, vagy éppen a pápa vigyázó tekintete elől bujkáló római utcalányoknak.

Hozzávalók (4 személyre):

1 csomag spagetti tészta, 500 g
30-40 dkg olívabogyó (vegyesen, fekete és zöld, lehetőleg magos)
15 dkg kapribogyó (kis üveg)
kis doboz szardella
4-5 gerezd fokhagyma
60-70 dkg koktélparadicsom
egy csokor friss bazsalikom
2-4 szárított csili
só, bors, oregano
olívaolaj

Az elkészítése nagyon egyszerű szinte a tészta kifőzéséig tart.
Olívaolajon megpirítjuk a vékonyra szelt fokhagymát, a csilit, az apróra vágott szardellafiléket. A paradicsomok apróra kockázzuk, majd hozzáadjuk a fokhagymás-szardellás olajhoz. Rádobjuk az olívabogyót és a kapribogyót is, és lassú tűzön körülbelül 20 percig főzzük. Közben elkészítjük a tésztát, ügyelve hogy ne főzzük túl A lecsöpögtetett tésztára ráöntjük a forró szószt, alaposan összeforgatjuk,friss oreganóval megszórjuk, és tálaljuk.

A hozzávalókat én a kertemből szedem, a koktélparadicsom, az oregano a foghagyma mind saját termesztésű, ami olyan illatkompozíciót eredményez hogy főzőtudomány ide főzőtudomány oda, bizony a család megnyalta a tíz ujját utána.

2 megjegyzés:

Luca írta...

Isteninek tűnik ez a kajs. Nagyon szeretjük az olasz kaját.

ancsapancsa írta...

andi isered ezt a blogot?
http://langolodikiky.blogspot.com/