Weboldalam

http://dekorarium.hu/

2010. október 30., szombat

Az első fagyok ideje..Samhain

Samhain a kelta évkerék hetedik küllője,néha a kelta újév ünnepének is említik.Ilyenkor emlékezünk a holtakra,emlékezünk őseinkre.Az élők és holtak közötti fátyol ilyenkor a legvékonyabb, a világ rendje felborul,megnyílnak a tündérdombok (sídhk), a holtak szabadon járhatnak közöttünk.De ez az ünnep jelöli a betakarítás után első pihenő napját is, ezáltal az örvendezést.Ez a pogány kelta hit varázslatos éjszakája mely október 31.-én kezdődik, és november 1-én ér véget. A spirituális elmélyedés időszaka is, kedvező a jövendöléshez hiszen álmaink árulkodóbbak lehetnek mint valaha. Ezek az erők melyek most körülvesznek az élet és a halál misztériumát idézik.A varázséjszaka gyümölcse az alma, a termékenység, és az élet szimbóluma, a gránátalma pedig az alvilággal is kapcsolatban áll.
A samhain angolszász területen a halloweenben él tovább.Egyik legjellegzetesebb szimbóluma a töklámpás. tilos ezen az éjszakáén hosszú útra indulni ha mégis erre kényszerülünk, a töklámpás megvéd az ártó szellemektől, bajt hozó tündérektől.
Samhain igazi értelme eltávozott szeretteink emlékének felidézése,majd békés elbocsátásuk, előretekintés az újonnan érkezők felé.

"Engedd távozni a távozni akarót, engedd érkezni az érezni akarót" - soha ennél alkalmasabb idõpontot!

Nincsenek megjegyzések: