Weboldalam

http://dekorarium.hu/

2010. október 3., vasárnap

TáncA bemutatkozásban írtam, hogy keleti táncokat tanulok néhány éve.Az erdélyi fellépésekről hoztam pár képet mutatóba.Leginkább a fúziós táncokat kedvelem, szerencsére a stúdón belül van lehetőség ezeket megtanulni.Nagy kedvenceim a latin, a törzsi,és a tribal fúziós táncok.Na és a nagy szerelem az ízisz fátyol.Természetesen tanuljuk a klasszikus belly dance-et is, hiszen az alap ott kezdődik, aztán épül rá a többi.
A világ egyik legősibb, szinte változatlan formában fennmaradt tánca az orientális/keleti tánc. Eredeti arab neve: raqs sharqi,vagyis a kelet tánca. Nyugati nevét a franciáktól kapta a XIX. században.Az európai táncokban eddig ismeretlen mozdulatokat látva tévesen „danse du ventre”-nek nevezték el, amelyet az angol tükörfordítás „belly dance”-re, a magyar pedig hastáncra fordított. Ez a fordítás sajnos téves, hiszen az orientális táncban nem csak a has és a csípő mozog, hanem a táncos egész teste, jellemző a fej, váll,és karok mozdulatai, hullámai.

Az orientális tánc gyökerei az ókori világ termékenységi szertartásaihoz vezetnek vissza.Az orientális tánc a különböző születési szertartások által is kapcsolatban áll a teremtéssel. Számos arab törzsben a szülő nőt körbevették a törzs nőtagjai, és ismétlődő hasmozdulatokat végezve táncoltak körülötte, ezzel mutatva, hogy milyen mozgásokat végezzen szülés közben.A hashullám, a hasrezegtetés mind a vajúdás természetes mozdulatait idézik. A hastáncot hagyományosan éppen azért táncolják mezítláb, mert így alakul ki a közvetlen kapcsolat a Földanyával, és így lehet annak energiáit felvenni és közvetíteni.Sokan tévesztik össze a csábítás és a szexualitás táncával, ami nagyfokú tudatlanságra utal, hiszen eredendően az anyaságot szimbolizálja.Innen ered az a szokás, hogy a menyegzőre meghívott táncosnők a menyasszony hasára tették a kezüket, így kívánva bő gyermekáldást az ifjú párnak.
A hastáncot kortól, testalkattól, függetlenül bárki művelheti,pl. csapatunk is különböző korosztályokból áll, gyerektől a közép-nagymama korosztályig. Az európai táncokkal ellentétben a belső izmok izolációs mozgatásából áll. Természetesen nagy hangsúly kerül a csípőtájékra, de az érzelmek, a táncos lelki világa a finom kézmozdulatokkal jutnak kifejezésre igazán.Az egészségünkre, egész belső női szerveinkre jótékony hatással van, javítja a kismedence izmainak állapotát, ezáltal akár életminőséget is javíthat.Erre mondják sokan, ott is van izmom amiről eddig nem is tudtam? Növeli önbizalmunkat, alakítja világképünket, ezáltal a belső békénk egyensúlyba kerül.
A keleti táncoknak több stílusa van, így bárki megtalálja a habitusának megfelelőt.Jellegzetes zenei világ,az öltözék és eszközhasználat...mind szorosan kapcsolódik ehhez a csodálatos táncformához.

Nincsenek megjegyzések: