Weboldalam

http://dekorarium.hu/

2011. január 30., vasárnap

Imbolc-gyertyaszentelő ünnep


Az Imbolc a tél végét, a tavasz jövetelét jelképezi, hiszen pont „félidőben” található a kelta újévet jelentő Samhain és a nyár kezdetét jelző Beltaine között. Nálunk ilyenkor jelennek meg a hóvirágok, és ilyenkor születnek a kisbárányok. A kelta tűzünnepet Brigit istennőhöz társították, aki a költészetet, a kovácsmesterséget, gyógyítást pártfogolja, de emellett a tűz istennője is. A harcias Istennő küzd, a az igazságosságért, és egyenlőségért.
Imbolc, druida nevén Oimealg a szoptatós juhok ünnepe. A skót-kelta „oimelc” szóból ered, ami azt jelenti: „anyajuhok teje”.
Imbolc a megújulás időszaka is, ilyenkor a tél szorítása lazulni látszik, a nappalok érezhetően hosszabbodnak.Ébredezik a föld, érezhetjük a körülöttünk örvénylő energiákat, kifelé tekintünk a télből. Jó időszak ez nagytakarítást tartani a saját életünkben. Ahogy a gazdák figyelik a talajt kellően felmelegedett-e a magvak elültetéséhez.Kedvező időpont másféle magvak elvetéshez is, a gondolatokéra melyeket gyümölcsözővé szeretnénk tenni, és a tervekére melyeket az előttünk álló évre tűzünk ki.
Az Imbolc szimbólumai: a fehér gyertya és virágok, eke, Brighid keresztje
Az Imbolc gyógynövényei:bazsalikom, babér, vérehulló fecskefű, mirha
Különböző bűbájokat hajthatunk végre: magvarázslatot a a kívánságok sikeréért,szövetvarázslatot az igazságosságért.Nincsenek megjegyzések: