Weboldalam

http://dekorarium.hu/

2011. január 5., szerda

Telelő madaraink.


Tordon Ákos
Madárszálló

Havas téli nagy ég alatt
Vendégeim a madarak.
Kopognak már az ablakon,
Jól élnek itt morzsán, magon.

Csipegetnek, eszegetnek,
Ha jól laktak, elröppennek.
De holnapra visszajönnek,
Ablakomon beköszönnek.

Így élnek ők a nagy télben,
Vendégeim minden délben.
Meghálálják majd tavasszal
Madárfüttyel, madárdallal.

A január ilyen csendes szemlélődős hónap, ilyenkor olyan várakozós érzésem van. Minden és mindenki álmatag, ahogyan a természet is pihen, az emberek is lassúbbak.Szeretek ilyenkor elmélázni, álmodozni. Az ablakból figyelem továbbra is a madarainkat ahogy csapatokba lepik el a madáretetőket, a bokrokra függesztett magos golyókat.A minap véletlenül láttam meg ahogy egy ragadozó madár, talán egy karvaly, lecsapott a madárseregre, de most éhkoppon maradt.
Mahal blogján találtam egy tavalyi bejegyzésre ahol csodás fotókat is mellékelt.
Nagyon fontos hogy ha elkezdtük etetni tollas barátainkat nagyon hamar odaszoknak, és ha megfeledkezünk a további etetésükről, akár éhen is pusztulhatnak. Fontos hogy a madáretető könnyen tisztítható legyen hiszen az ott maradt ürüléktől meg is betegedhetnek az odajáró vendégek.Mindegyik madárcsapat más-más módon táplálkozik: a cinegék függeszkedni szeretnek, őket nem zavarja a hintázás sem, a sármányok, és pintyek szeretik a gabonaféléket, a nagyobb testű madarak, rigók gerlék a kihulló vagy a földre szórt eleséget csipegetik fel. A rigók és a vörösbegyek a bokrok aljára tett konyhai hulladékot is felszedegetik: főtt tojás, főtt krumpli, , főtt tészta...kiváló csemege számukra. Kerüljük a sózott/ füstölt szalonnabőrök kiaggatását mert komoly betegségeket okozhatunk velük.Ugyanígy kerüljük a kenyér-és sütimorzsát mert könnyen penészedik.
Nem csak a családi házak kertjébe kedveskedhetünk téli madarainknak hiszen nem mindenki él így, hanem a közeli park vagy erdősáv fáira kihelyezett madáretető ugyanúgy örömet okozhat nekünk, és pláne a tollasoknak.Jól megfigyelhetjük az égi vándorok viselkedését, a gyerekeink is megtanulják felismerni és szeretni a madarakat.
Rengeteg mag elfogy egy tél alatt, de a tavasz mindenért kárpótolhat minket, hiszen sok madárka fészket is a kertünkben kereshet, és nincsen csodálatosabb egy madárdalos reggelnél.

Nincsenek megjegyzések: