Weboldalam

http://dekorarium.hu/

2013. március 17., vasárnap

Bollywood szerelmeseinek


Mint tudjátok a táncórákon különböző stílusokkal ismerkedünk, többek közt: bollywood-i formációkkal. Ez egy igen érdekes műfaj,nyugati szemmel érthetetlen mozdulatok tömege.
 Bollywood a nyugati hollywoodi mintájára készíti filmjeit, melyekben  az emberi érzelmeké a főszerep, kerülve a testiséget, az  erőszakos világot. Igaz az újabban készülő filmekben már nagyon is beszivárog a nyugati minta, a szerelmi jelenetek kibővültek ágyjelenetekkel, a ruházat nyugatias, de szerencsére még mindig bőven láthatjuk a csodás színek és szárik tömegét.Bombay (Mumbai) az indiai filmipar központja, 1913-ban indult útjára.Jó darabig háborút, zord valóságot, fájdalmat bemutató filmek készültek, de a 40-es évektől kezdték a szórakoztató, táncos filmeket gyártani, világhírre a 1990-es évektől tettek szert.Maga a bollywoodi tánc a 70-es évektől lett közkedvelt. A bollywoodi színészek hatalmas népszerűségnek örvendezhetnek, mindent ők reklámoznak,plakátjaikkal vannak tele az utcák, divatot, stílust teremtenek.A filmben a dalok leginkább playback hangzanak el, így énekeseik is méltán népszerűek, kitűnő zeneszerzőkkel rendelkeznek.De térjünk vissza  a tánchoz, melyeknek dinamikus, fergeteges ritmusa magával ragad. A táncok keverik a hagyományos népi elemeket a modern elemekkel, a múlt keveredik a jelennel. A tánc a filmek szerves része, megpróbál egy történetet elmesélni, jellemzi a ritmus, energia, az éles irányított mozgások, tulajdonképpen mini musical.
Nagyon sok bollywoodi filmet nézek mostanában, elbűvölő ez a világ, a zene a színek, táncok,ruhák, ékszerek, mozdulatok, kissé szirupos történetek,  európainak giccses jelenetek, túlzott mozdulatok, túlzott érzelmek...
Ha a lelkedet füröszteni vágysz, merülj el ebben a világban, élvezd a zenét, a színeket.

Nincsenek megjegyzések: